Fur Fiske-Parade

Den sidste lørdag i maj, på Furs muslingedag, kommer Furfiskene frem efter deres lange vinterhi. Men hvor kommer fiskene egentlig fra? Hvem fik ideen? Hvem startede projektet? Og hvordan blev de til?

Her får du alle ”facts”.

To kunstnere, Jette Herne og Alek Krylow fra den lille ø Fur i Limfjorden, gjorde i maj 2006 ophold i Athen på vej til den græske ø, Folegandros, hvor de skulle afholde kursus i akvarelmaling.

I Athen så de en masse malede køer placeret rundt omkring i byen. Det var den såkaldte ”Cow Parade”, som turnerede rundt i hele verden.

De to så på hinanden og var lynhurtigt enige om, at de da måtte lave noget lignende hjemme på Fur. Men ikke køer. Det var for voldsomt. ”Vi skal have fisk”, sagde Jette. ”Det vil passe til Fur”.

Da de kom hjem, gik de i gang. Jette prøvede først at lave en model af kyllingetråd og gips, men det var en model, som det ville være umuligt at støbe en ordentlig form af. Så de henvendte sig til en af de kunstnere, der havde udstillet figurer i Forsamlingshuset. Det blev en flot model, som eleverne på Håndværkerskolen i Hadsten skulle støbe både form og fisk efter. Men noget gik galt. Formen ville ikke slippe modellen, så både form og model gik til.

Hvad gør man så?

Jo, Thor Lykke Jensen, som er far til Jakob (læreren på produktionsskolen), sprang til og skar i træ en fisk, som lignede den oprindelige. Den var helt perfekt til formålet.

Niogtredive fisk blev støbt første gang i 2007, hvor Jette og Alek sammen med et par andre kunstnere tog det på sig at udfylde huller, slibe og grunde fiskene, inden de blev fordelt blandt øens kunstnere for at blive malet. Den lokale smed, John Dyhr, fremstillede galvaniserede stativer til fiskene, som så var klar til at blive fordelt rundt på Furs veje – ved Pinsetid.

De første år blev fiskene hovedsageligt placeret, så de pegede på steder af interesse for turisterne.

De senere år er der i samarbejde med turistforeningen lavet cykelruter, hvor fiskene bliver stillet op. Og der har de seneste år været en konkurrence, hvor man kunne stemme på den fisk, man syntes var den flotteste.

Hvert år i slutningen af maj, når vandende lunes, kommer fiskene hjem til de hjemlige farvande og den sidste lørdag i maj, hvor der afholdes muslingefestival på Fur, når de frem til øen og den samlede stime kommer op af fjorden og går i land ved havnen på Fur. Der står de som en vældig farverig stime fra fjorden og op på land, inden de allerede dagen efter svømmer ud på øen til deres sommer standpladser. I øvrigt aldrig de samme pladser som året før, nej de finder sig altid et nyt og overraskende sted at være.

Midt i oktober – som regel i uge 42 - samler fiskene sig på kirkebakken, så de kan svømme væk i samlet flok for vinteren og overvintre i varmere have. Et flot syn, når de mange fisk står i formation på bakken.

Det første år forsvandt seks af fiskene. Andet år forsvandt endnu nogle stykker. Så i slutningen af oktober 2008, blev vi enige om, at der måtte produceres nogle flere.

I 2008 blev Kunstforeningen Furkunst.dk oprettet og foreningen kom fremover til at stå for fiskeprojektet.

Der blev til 2009 lavet tyve fisk mere og senere endnu tyve. I 2013 produceres så igen tyve nye fisk.

Fiskene er med tiden blevet et særkende for Fur. Mange turister, som vender tilbage år efter år, glæder sig til gensynet med fiskene og for de mange nye turister, som hvert år kommer til Fur, er det en stor oplevelse at se dem overalt på øen.

Fiskene er så stærkt et brand for øen, at de også er blevet omtalt mange gange i medierne. Ikke bare i lokalradio, men også regionalt og landsdækkende tv og i sommeren 2012 blev de omtalt hver eneste dag i fem uger hen over sommeren på DR´s P3.

Således er en sjov ide, undfanget langt fra Fur af et par innovative Furkunstnere, blevet et stærkt og særegent kendetegn for øen.

Og så skal vi huske at fortælle, at uden støtte fra Furs Sparekassefond, Fur Brandkasse og den produktionsskole, som skabte det første hold fisk, ville projektet ikke være blevet til noget. Tak for det!!